Excel is net een accuboormachine. Een accuboormachine is goedkoop, makkelijk te gebruiken en je koopt het bij iedere bouwmarkt. Zo heb je geen bouwvakker nodig om een schilderij op te hangen. Maar er zijn klussen waarbij accuboormachines niet het ideale middel zijn. Ze zijn misschien prima voor het assembleren van een tuinhuisje, maar als je een woonhuis gaat bouwen heb je waarschijnlijk ander gereedschap nodig.

In mijn carrière als Dynamics NAV consultant ben ik veel bedrijven tegen te komen die hun administratie geheel of gedeeltelijk in Excel voeren. Ze zijn jaren geleden in Excel begonnen en zien de noodzaak eigenlijk niet in om er van af te stappen. Meetstal zijn de Excelsheets gegroeid tot enorme bestanden met tientallen werkbladen. Maar Excel biedt alle vrijheid en controle. Waarom zouden we overstappen naar ERP? Hierbij twaalf redenen om over te stappen van administratie in Excel naar ERP in de cloud.

En trouwens: de meeste van deze redenen gelden ook voor specifiek gebouwde applicaties in bijvoorbeeld Access of Lotus Notes.

Tony's Chocolonely (www.tonyschocolonely.com) is klaar voor de uitbreiding naar de VS. Zupgo is trots om hieraan te hebben bijgedragen: er is een nieuwe Dynamics NAV database aangemaakt voor Tony's Chocolonely Inc., waardoor ook in de VS gebruik kan worden gemaakt van alle mogelijkheden van Dynamics NAV in de cloud.

Met trots kunnen we aankondingen dat Zupgo een van de eerste RAMP gecetificeerde Microsoft partners is. Deze certificering is vereeist om 'subscription' licenties van Dynamics NAV te mogen leveren.

Er zijn nog mensen die er van uit gaan dat het risicovol is om naar 'the could' te verhuizen. Meestal is dit meer een gevoel dan een logisch oordeel. Het loslaten van controle kan moeilijk zijn, zeker als dit betekent dat je kritische bedrijfsinformatie en processes toevertrouwt aan een entiteit buiten je bedrijf.

Most organisations don’t buy an ERP system for fun. They expect benefits for this, and the benefit of course must outweigh the costs. So they start with making a cost benefit analysis. Unfortunately, this is more difficult than it sounds. But it does pay off.

In de ruim 15 jaar dat ik ERP consultant ben, heb ik een trend ondenkt in wat managers en ondernemers over het hoofd zien wanneer ze een ERP systeem overwegen aan te schaffen. Hoewel de meeste voor de hand liggen, is het verbazend hoeveel bedrijven deze basisregels negeren: schaalbaarheid en flexibiliteit, TCO, luchtkastelen and en het behoud van vrijheid.